Panelgesprek over inclusiviteit in jeugdliteratuur

Stichting Lezen organiseert naar aanleiding van de publicatie Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit van Sara Van den Bossche en Anne Klomberg het webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur. Hoe inclusief (of exclusief) is de Nederlandstalige jeugdliteratuur? Wat doet het met kinderen als zij zichzelf of anderen niet of eenzijdig in jeugdliteratuur gerepresenteerd zien? Wat moet er gebeuren om het aanbod aan jeugdliteratuur inclusiever te maken?

Het webinar bestaat uit een panelgesprek. Tijdens het gesprek zal inclusiviteit vanuit verschillende invalshoeken (wetenschap, uitgeverswereld, schrijversvak) worden belicht.

  • Onderzoeker en auteur van de publicatie Sara Van den Bossche licht haar onderzoek over etnisch-culturele diversiteit in kinderboeken toe.
  • Mediawetenschapper en auteur Reza Kartosen-Wong vertelt over de impact die mediarepresentaties op ons hebben: hoe beïnvloeden media onze blik op de wereld en onze identiteit?
  • Sayonara Stutgard van Chaos zal als uitgever deelnemen aan het gesprek: welke rol kunnen en moeten uitgevers spelen om het boekenaanbod diverser te maken en ruimte te creëren voor nieuwe literaire stemmen? En hoe zet Uitgeverij Chaos zich hiervoor in?
  • Auteur en filmmaker Michael Middelkoop zal aan het gesprek deelnemen vanuit het perspectief van de maker: welke verantwoordelijkheid hebben auteurs om het boekenaanbod diverser te maken? Wordt er ontwikkeling gesignaleerd en wat hebben auteurs (van kleur) nodig?

Journalist, presentator en columnist Hasna El Maroudi leidt het gesprek.

Het webinar is bedoeld voor professionals uit het boekenvak en beleidsmakers in de culturele en onderwijssector. Ook docenten, pedagogisch medewerkers, bibliotheekmedewerkers en overige geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen.
Het webinar vindt plaatst op woensdag 7 oktober om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur. Deelname aan het webinar is kosteloos; het wordt je aangeboden door Stichting Lezen.

Meld je hier aan!

 

Afbeelding webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur