Online leesbevordering voor thuis

De coronacrisis heeft de leesbevordering in de kinderopvang en klassen stilgelegd. Gelukkig zijn er genoeg online-initiatieven waarmee je ook thuis met lezen, schrijven en boeken aan de slag kunt. We zetten een selectie van de (tijdelijk) gratis activiteiten rond online leesbevordering op een rij.

Het is belangrijk om elke dag minimaal een kwartier voor te lezen of zelf te lezen. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

Voor kinderen

#ikleesthuischallenge

Hoe lezen jouw kinderen in thuisisolatie? Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel roept kinderen op hun leukste (voor)leesfoto te delen op social media met de tag #ikleesthuischallenge erbij. De mooiste foto's maken kans op een mooi leesboek van de tiplijst van de Kinderboekenambassadeur! Doe je mee? Kijk op kinderboekenambassadeur.nl

Jeugdbibliotheek

Op jeugdbibliotheek.nl vind je voor peuters en kleuters animaties van Bereslim en de voorleesvideo’s van de Voorleeshoek. Voor kinderen op de basisschool biedt Junior Einstein oefenmateriaal op groepsniveau. Kijk voor alle digitale diensten van de bibliotheek voor kinderen en jongeren op jeugdbibliotheek.nl.

Online bibliotheek

Leden van de bibliotheek kunnen luisterboeken lenen via de LuisterBieb. Er zijn tijdelijk extra luisterboeken toegevoegd! Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Leden van de bibliotheek kunnen bij de online bibliotheek ook terecht voor e-books.

De Schoolschrijver

Op de site van De Schoolschrijver geven kinderboekenschrijvers in video’s leuke schrijfopdrachten.
Vanaf maandag 30 maart is er Huisarrest, een tiendelige serie voorleesverhalen over kinderen die vanwege een virus hun huis niet mogen verlaten. De serie wordt geschreven en voorgelezen door tien bekende Schoolschrijver-kinderboekenschrijvers. Na het voorlezen is er ook een boekentip.

Klokhuis masterclasses schrijven

Klokhuis organiseert elke dag een masterclass. Op donderdag 26 maart was er een masterclass schrijven: Leer een verhaal schrijven met tips van Anna Woltz!
En kijk op klokhuis.nl voor interactieve luisterverhalen.

Kinderboekenschrijvers en -illustratoren op YouTube

Verschillende schrijver lezen voor op hun eigen YouTube-kanaal, zoals: Jacques VriensHans Kuyper en Paul van Loon. Ton Meijer leest de verhalen over Rintje van Sieb Posthuma voor.

Iedereen Leest heeft voor de Jeugdboekenmaand een YouTube-kanaal met filmpjes van auteurs en illustratoren, voorleesmomenten, tekentips en live illustratie.

De waanzinnige podcast

Kinderen vertellen over hun lievelingsboeken. Elke reeks van De waanzinnige Podcastbestaat uit 13 afleveringen: 13 kinderen dus, en 13 boeken. De eerste reeks is gemaakt door kinderen uit groep 4.

Verhalen van Studio Sesam

Twaalf kleurrijke verhalen van Studio Sesamhttps://www.studiosesam.be/actueel/thuis-gratis-luisteren-naar-de-sesam-verhalen-in-audiodescriptie/ voor kinderen tussen 2 en 10 jaar oud zijn nu gratis te beluisteren. Doordat de illustraties verteld worden, zijn de verhalen ook toegankelijk voor kinderen met een visuele beperking. Kinderen die niet graag of moeilijk lezen kunnen ontspannen meelezen, aandachtig naar de illustraties kijken en door de klankeffecten het verhaal voluit beleven.

Yoleo

Yoleo maakt lezen leuk en gemakkelijk voor kinderen die moeite hebben met lezen. Gratis voor leden van de bibliotheek (ook volwassenen).

Boekenweek Live!

Tijdens Boekenweek Live! 2020 gaat Tim Hofman in gesprek met Annejet van der Zijl, Karin Amatmoekrim en scholieren over Sonny Boy, de roman van Annejet van der Zijl. Het werd een uitzending vol zinnige gesprekken; het leesplezier spat ervan af. Via www.boekenweek.nl/school is nog meer lesmateriaal te vinden, al is niet alles geschikt voor thuiswerk.

Voor volwassenen

Lezen nou!

Bibliotheek Den Haag maakt met Lezen nou! korte video’s waarin boeken worden besproken, inclusief tips voor in de klas of thuis.

De Grote Vriendelijke Podcast

Jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso maken maandelijkse De Grote Vriendelijke Podcast over kinder- en jeugdliteratuur. Met boekentips en interviews.

Kinderjury

Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar vormen de Kinderjury van Nederland. Tijdens de Leesweken die nog t/m 10 mei duren, worden de kinderen aangemoedigd boeken uit 2019 te lezen. De Tiplijst is een boekenlijst die helpt bij het ontdekken van nieuwe boeken. De Stemweek van maandag 11 t/m zondag 17 mei 2020, is vervolgens hét moment voor kinderen om hun stem te laten horen.

Jonge Jury

Het lezen en stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs gaan gewoon door! Tot en met 3 mei kunnen de leerlingen hun stem uitbrengen op hun favoriete boek via het online stemformulier op www.jongejury.nl/stemmen.

De Weddenschap

De uitdaging van De Weddenschap is om in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Wanneer dat lukt is de missie voltooid. Drie bekende Nederlanders fungeren als boegbeeld van de campagne. Dit zijn jaar zijn dat Loiza Lamers, Gerson Main en Sarah-Jane.
Tot half mei is er nog de gelegenheid om boeken te lezen en mee te dingen naar de prijzen.

VO leest!

Leesbevorderaar John Schrijnemakers bespreekt in de podcast VO leest!  met docenten uit het voortgezet onderwijs die spraakmakend zijn in hun specialisme. De podcast biedt een inkijkje in wat zij hun leerlingen bieden op het gebied van vakdidactiek en leesplezier.

Vlogboek over lezen

Jörgen Apperloo bespreekt in zijn YouTube-video’s Vlogboek niet alleen boeken, hij heeft ook themaseries over literatuurgeschiedenis en genreleer. Sinds een paar weken loopt er een serie over lezen.

Scoor een boek!

De thuiseditie (voor gezinnen) van de campagne Scoor een Boek! is voor iedereen toegankelijk. Voer samen leuke leesopdrachten uit van BN’ers.

Stichting Taalvorming

De experts van Stichting Taalvorming bieden dagelijks een motiverende taalopdracht, die kinderen zelf of met hun ouders kunnen doen.

Blog Lezen en schrijven in tijden van Corona

Goed nieuws: er zijn twee dingen waarvan we zeker weten dat ze effect hebben op leren en op taal/leesontwikkeling: het (voor)lezen van boeken en het schrijven van teksten.' Lees de blog Lezen en schrijven in tijden van Corona - een blog voor ouders, van leesdeskundigen Erna van Koeven en Anneke Smits van Hogeschool Windesheim.

SLO: tips voor taalonderwijs thuis

Het Landelijk Netwerk Taal geeft tips voor taalonderwijs thuis.