Meld je aan voor het webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur!

Stichting Lezen organiseert naar aanleiding van de publicatie Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit van Sara van den Bossche en Anne Klomberg het webinar inclusiviteit in jeugdliteratuur. Hoe inclusief (of exclusief) is de Nederlandstalige jeugdliteratuur? Wat doet het met kinderen als zij zichzelf of anderen niet of eenzijdig in jeugdliteratuur gerepresenteerd zien? Wat moet er gebeuren om het aanbod aan jeugdliteratuur inclusiever te maken?

Het webinar bestaat uit een panelgesprek. Tijdens het gesprek zal inclusiviteit vanuit verschillende invalshoeken (wetenschap, uitgeverswereld, schrijversvak, boekenvak) worden belicht. 

  • Mylo Freeman heeft zo’n zestig prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit. Mylo heeft het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 gemaakt: Tweeling!
  • Mediawetenschapper en auteur Reza Kartosen-Wong vertelt over de impact die mediarepresentaties op ons hebben: hoe beïnvloeden media onze blik op de wereld en onze identiteit?
  • Sayonara Stutgard van Chaos zal als uitgever deelnemen aan het gesprek: welke rol kunnen en moeten uitgevers spelen om het boekenaanbod diverser te maken en ruimte te creëren voor nieuwe literaire stemmen? En hoe zet Uitgeverij Chaos zich hiervoor in?
  • Joan Windzak is eigenaar van kinderboekwinkel EduCulture in Amsterdam, gespecialiseerd in diversiteit en inclusie. Volgens Joan moeten kinderboeken een weerspiegeling zijn van de wereld waarin kinderen leven.

Journalist, presentator en columnist Hasna El Maroudi leidt het gesprek.

Het webinar is bedoeld voor professionals uit het boekenvak en beleidsmakers in de culturele en onderwijssector. Ook docenten, pedagogisch medewerkers, bibliotheekmedewerkers en overige geïnteresseerden zijn van harte welkom om deel te nemen.

Het panelgesprek over inclusiviteit in jeugdliteratuur zal plaatsvinden op woensdag 2 december om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. Deelname aan het webinar is kosteloos; het wordt je aangeboden door Stichting Lezen.

We nemen het webinar ook op en zullen de video van het webinar zsm na afloop op ons YouTube-kanaal plaatsen. Houd daarvoor onze berichten op social media in de gaten.

Aanmelden? Klik hier

Logo webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur