Lessuggesties Thea Beckmanprijs

Stichting Lezen heeft bij de vijf boeken van de shortlist van de Thea Beckmanprijs 2021 lessuggesties laten maken. Docenten Nederlands en geschiedenis kunnen de lessuggesties inzetten bij hun lessen. De lessuggesties zijn gratis te downloaden via leesplan.nl

De shortlist

  •  Syl van Duyn - Op zoek naar jou
  • Martine Letterie - Wij blijven bij elkaar
  • Saskia Maaskant - Meerminnen verdrinken niet
  • Jean-Claude van Rijckeghem - IJzerkop (winnaar Thea Beckmanprijs 2021 en Jonge Beckman 2021)
  • Rob Ruggenberg - Offerkind

Beste historische jeugdboek

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij. In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar. In de oneven jaren gaat de prijs naar een boek voor kinderen van 12 jaar en ouder.

Jongerenjury

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt de Jonge Beckmanprijs uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Canon van Nederland

Kijk voor meer geschiedenisverhalen op www.canonvannederland.nl. Bij elk venster staan ook boekentips voor jongeren.

De lessuggesties zijn gemaakt door Marte Jongbloed, in opdracht van Stichting Lezen. De lessuggesties zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school (Stichting Lezen/Koninklijke Bibliotheek).

Voorkant boeken nominatie Thea Beckmanprijs 2021