Gratis Masterclasses van ‘Taalbazen’ voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Vanaf 1 maart kunnen jongeren van 12 tot 18 jaar via het online platform Taalbaas.nu gratis masterklassen volgen bij vier taalbazen. Schrijver Marieke Lucas Rijneveld, acteur Daniël Kolf, journalist en oud-advocaat Khalid Kasem en spoken word artist Zaïre Krieger laten zien hoe zij in hun leven, en in hun uiteenlopende beroepen, de Nederlandse taal hebben leren bespelen. Ze vertellen wat ze met taal gedaan krijgen, hoe zij dat doen en hoe anderen dat ook kunnen leren.

Prof. dr. Els Stronks (Universiteit Utrecht), een van de initiatiefnemers van Taalbaas.nu: “Door van deze taalbazen de kunst af te kijken, kunnen jongeren zelf ervaren dat hun taal de sleutel is voor het verwoorden van alles wat ze kunnen bedenken.”

Het platform Taalbaas.nu 

Het platform Taalbaas.nu biedt een nieuwe kijk op de taalvaardigheid van Nederlandse jongeren door uit te gaan van de potentie die hun taalgebruik heeft, in plaats van het te bekritiseren. Die nieuwe kijk is nodig: Nederlandse jongeren kennen de zorgelijke geluiden over hun afnemende taalvaardigheid, maar zijn tegelijkertijd wel taalvaardig en creatief binnen hun eigen media en domeinen. Taalbaas.nu gaat uit van de wens van jongeren zelf om met taal aan de slag te zijn. Wie veel met taal doet en van rolmodellen leert hoe je dat succesvol doet in de wereld van de volwassenen en op weg naar die volwassenheid, krijgt toegang tot veel meer domeinen van de Nederlandse taal en cultuur.

Meer informatie 

Meer informatie over Taalbaas.nu en over de partnerorganisaties van dit project zijn te vinden op de website van Stichting Lezen. 

 

Afbeelding Taalbazen